Polisacharydy, ich własności i zastosowanie. Bardzo pilne proszę o pomoc. Nie mniej niż 160 słów. Dziękuje.

Polisacharydy, ich własności i zastosowanie. Bardzo pilne proszę o pomoc. Nie mniej niż 160 słów. Dziękuje.
Odpowiedź

Własności: Wszystkie polisacharydy są trudno rozpuszczalne w wodzie, choć skrobia ulega silnej hydratacji. Stopień hydratacji (uwodnienia) cząsteczek skrobi rośnie wraz z temperaturą wody, co powoduje pękanie ziaren skrobiowych. Tworzą się roztwory koloidalne o dużej lepkości, które żelują podczas oziębiania zmieniając konsystencję z płynnej w galaretowatą. Skrobia, jako jedyny z polisacharydów, reaguje z jodem, tworząc związki o fioletowo-niebieskim zabarwieniu. Wszystkie polisacharydy: skrobia, glikogen i celuloza w środowisku kwaśnym hydrolizują do D-glukozy. W środowisku zasadowym są trwałe. Zastosowanie; - środki odżywcze (skrobia), dietetyczne (inulina) - do produkcji związków organicznych (glukozy, fruktozy, maltozy, dekstryn) - środki pęczniejące do produkcji tabletek - środki ochronne, łagodzące, przeciwzapalne : pudry, zasypki, maści - środki zastępcze krwi (dekstrany) - substancje przeciwzakrzepowe - mukopolisacharydy (heparyna) - leki osłaniające w stanach zapalnych - śluzy, gumy - leki o właściwościach immunotropowych -polisacharydy grzybowe (Lentinan)

Dodaj swoją odpowiedź