1.- slaba zyznosc gleby -rozdrobnienie gospodarstw -niedobor lub nadmiar wody -mala powierzchnia gospodarstw -brak specjalizacji produkcji -mala kultura rolna -mala produktywnosc rolnictwa 2.gleby bielicowe i brunatne- 82% gleby blotne- 9% mady- 5% czarne ziemie- 2% czarnoziemy- 1% redziny- 1% uzytkowanie- pola, łąki, sady, Użytki zielone (łąki i pastwiska) zajmują 21,7% powierzchni użytków rolnych, a sady 1,6%. 3. podlasie, Grójec - Góra Kalwaria oraz Łowicz - Skierniewice, miedzy Płońskiem a Płockiem, od Sandomierza do Puław, Kotlina Nowosądecka i Oświęcimska
1: niski stopień towarów, duża ilość małych i słabych ekonomicznie gospodarstw, nadmiar osób zatrudnionych w rolnictwie, niska wydajność pracy, niskie plony zbóż; 2: użytki rolna 51%: -grunty orne 39,8% -łąki 7,6% - pastwiska 2,6% - sady 0,9% lasy 29,4% pozostałe grunty i nieużytki 19,5% 3: Wyżyna Lubelska, Wyżyna Sandomierska, Równina Wrocławska, Nizina Wielkopolska , Kujawy, Żuławy Wiślane, Nizina Szczecińska;