żołądek i jelita
jelito grube
Dopisz nazwy tkanek. 1.Wchłania substancje odżywcze w przewodzie pokarmowym - 2. Ochrania kości przed ścieraniem - 3. Stanowi zapas substancji odżywczych - 4. Bierze udział w obronie organizmu przed drobnoustrojami -
Dopisz nazwy tkanek. 1.Wchłania substancje odżywcze w przewodzie pokarmowym - 2. Ochrania kości przed ścieraniem - 3. Stanowi zapas substancji odżywczych - 4. Bierze udział w obronie organizmu przed drobnoustrojami -...
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Grzyby
Charakterystyka grzybów
Smakowita pieczarka ? zachwycająca smakoszy ma niewiele cech wspólnych z rozłożkiem czerniejącym, który wyrasta na nieświeżym chlebie, a także z grzybami opanowującymi wilgotne osłony kabin prysznicowych....
Pasożyty
Pasożyty ludzkie (zwierzęce):
a) Glista ludzka (Ascaris lumbricoides) – wywołuje chorobę zwaną glistnicą (askarydoza). Jest to choroba inwazyjna, rozpowszechniona głównie w krajach tropikalnych. Żywicielem ostatecznym glisty ludz...
Składniki pokarmowe.
WITAMINY - (vita - życie)
Są to złożone związki chemiczne, bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, który jednak nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Mikroelementy, albo pierwiastki śladowe, są to pierwiastki chemiczne, bez któr...