ciecz zawsze w przyrodzie płynie z mniej gęstych środowisk do bardziej zagęszczonych. Świetnym przykładem może być np. jajko - w occie rozpuszczamy jego skorupkę (tak, też byliśmy zdziwieni że się da) i zostaje samo surowe jajko z charakterystyczną "błonką". Ta błonka to nasz przykład membrany, jednak o zwykłej (nie odwróconej) osmozie. Wrzucając takie jajko w naszej błonce-membrance do dwóch różnie zagęszczonych środowisk jakimi będą dwie szklanki: pierwsza z wodą druga z bardzo gęstym syropem ... zaobserwujemy po kilku godzinach, że jajko w wodzie znacznie powiększyło swoje rozmiary, natomiast to w syropie skurczyło się i straciło wodnitość w środku. Jest to spowodowane tym, iż w naturze ciecz płynie ze środowiska mniej gęstego do bardziej. Dlatego mniej gęsta woda wciekła przez błonkę do jajka powiększając je, natomiast gęsty syrop wyciągnął całą wodę z jajka. Uzdatnianie wody
oczyszczanie ścieków przemysłowych napięcie elektryczne