jaka jest rospuszczalność glukozy w wodzie o temperaturze 20 stopni celcjusza jeśli w szklance wody (200g) można maksymalnie rospuścić 216g tego cukru?

jaka jest rospuszczalność glukozy w wodzie o temperaturze 20 stopni celcjusza jeśli w szklance wody (200g) można maksymalnie rospuścić 216g tego cukru?
Odpowiedź

Rozuszczalność podaje się na 100g H2O więc: 200g i 216g dzielimy przez 2 i wychodzi 100g i 108 odp:rozpuszczalność wynosi 108 g na 100 g H2O

Dana jest rozpuszczalność glukozy w 200g wody. Aby określić rozpuszczalność glukozy należy obliczyć ile glukozy rozpuszcza się w 100g wody. W 200g wody rozpuszcza się 216g glukozy (podzielmy to na 2) W 100g wody rozpuści się 108g glukozy. Odp: Rozpuszczalność glukozy wynosi 108g glukozy na 100g wody.

Jaka jest rozp. glukozy w wodzie o temp 20⁰C jeśli w szklance wody (200 gramów ) można rozpuścić co najwyżej (maksymalnie) 216 g tego cukru . 200gH2O - 216gS 100gH2O - x x = 108g R=108g/100gH2O Odp. Rozpuszczalność wynosi 108g/100g/H2O Mam nadzieję, że pomogłam ;)

Dodaj swoją odpowiedź