Dlaczego enzymy rozkładające białka (np. trypsyna, chymotrypsyna, i pepsyna ) są wydzielane w formie nieaktywnej, a dopiero póżniej przekształcane w formę czynną?????

Dlaczego enzymy rozkładające białka (np. trypsyna, chymotrypsyna, i pepsyna ) są wydzielane w formie nieaktywnej, a dopiero póżniej przekształcane w formę czynną?????
Odpowiedź

Cały organizm jest zbudowany z białek. Gdyby te enzymy były ciągle w formie aktywnej, zaczęłyby trawić ludzkie tkanki- nastąpiłoby samo-strawienie organizmu.

Są w postaci nieaktywnej aby nie strawiły części układu pokarmowego. Pepsyna jest aktywowana przez kwas żołądkowy. Żołądek jest pokryty śluzem, aby zapobiec samostrawieniu. Również trypsynogen aktywuje enterokinaza, a chymotrypsynogen trypsyna. Enterokinaza jest hormonem tkankowym wydzielanym przez śluz jelita cienkiego.

Dodaj swoją odpowiedź