Uzupełnij tabelkę Wypisz enzymy trawienne ich rodzaje, miejsca produkcji Produkcje trawienne >> węglowodany białka lipidy Cecha enzymu >>> ... ... ...

Uzupełnij tabelkę Wypisz enzymy trawienne ich rodzaje, miejsca produkcji Produkcje trawienne >> węglowodany białka lipidy Cecha enzymu >>> ... ... ...
Odpowiedź

Enzymy trawienne, gdzie się znajdują i ich rodzaje : 1.Ślina => PTIALINA(amylaza ślinowa)-początkowe trawienie skrobii 2.Żołądek a) Sok żołądkowy =>PEPSYNA-początkowe trawienie białka zawartego w mięsie. =>PODPUSZCZKA-początkowe trawienie(ścinanie) białka, mleka i jego przetworów. b) Kwas solny- zabijanie bakterii i uaktywnianie pepsyny 3.Jelito (1 odcinek) Dwunastnica -> Sok trzustkowy, a w nim: => TRYPSYNA- końcowe trawienie białka do aminokwasów =>AMYLAZA TRZUSTKOWA- końcowe trawienie cukrów złożonych do glukozy =>LIPAZA- trawienie tłuszczów do glicerolów i kwasów tłuszczowych a) Żółć- rozbijanie dużych kropel tłuszczu na drobne kropelki, uaktywnianie lipazy. Jelito czcze i kręte (2 odcinek) =>SOK JELITOWY a w nim: inwertoza, erypsyna, diestoza - ostateczny rozkład pojedyńczych cząsteczek cukrów, białek, tłuszczów, -wchłanianie strawionych składników do krwi i limfy Mam nadzieję, że się przyda ...miałam to na początku pierwszego semestru (jestem w 2 gimnazjum). I zdałam na 5 :) POWODZENIA!!

Dodaj swoją odpowiedź