Ponad 80% przypadków ostrych zatruć zdarza się w domu. U małych dzieci najczęściej do zatrucia dochodzi w wyniku przypadkowego połknięcia lub wypicia trucizny. Natomiast u dorosłych z powodu lekkomyślności, pomyłki lub próby samobójczej. Aby nie dopuścić do zatrucia należy przestrzegać zasad BHP w pracy, przepisów sanitarnych w placówkach gastronomicznych i w domu, zachować środki ostrożności przy przygotowywaniu i spożywaniu pokarmów w domu i na wycieczce, a także przechowywać wszystkie substancje trujące w odpowiednio oznakowanych pojemnikach, trzymanych w zamykanych szafkach z daleka od pokarmów i w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Trucizny stanowią bardzo niebezpieczne odpady. Korzystając z dowolnych źródeł, opisz właściwy sposób ich utylizacji.
Trucizny stanowią bardzo niebezpieczne odpady. Korzystając z dowolnych źródeł, opisz właściwy sposób ich utylizacji....