tłuszcze są uważane za najbardziej kaloryczne składniki pożywienia i odznaczają się dużymi walorami smakowymi.Są niezbędnym składnikiem pożywienia, jednakże z punktu widzenia zachowania zdrowia ich spożycie wymaga szczególnej kontroli. Według zasad fizjologii żywienia oraz zasad profilaktyki zdrowotnej udział całkowitego tłuszczu powinien stanowić 20 do 30% ogólnej ilości spożywanych kalorii. W żywieniu dzieci i młodzieży oraz zdrowych ludzi dorosłych ciężko pracujących fizycznie tłuszcze powinny dostarczać do 35% ogólnej ilości spożytej energii (kalorii). tłuszcze są roślinne i zwierzęce są również tłuszcze roślinne i zwierzęce z których wykonuje się następujące produkty. roślinne: 1.olej (słonecznik lub rzepak) 2. margaryny 3.tłuszcz cukiernicze (burak cukrowy) 4.tłuszcze kakaowe ( z produkcji roślinnych czekolad) 5.olejki ( do ciast lub do skóry) zwierzęcy: 1.rzadko lecz w innych krajach tłuszcze zwierzęce wykorzystuje się do wyrobów paliw. 2.oraz do różnych przypraw . 3. do wyrobów smalcu więcej nie wiem
Wykonaj notatke ,formy punktów o tłuszczu
PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDZ!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź