1.Jakie smaki potrafi rozpoznać człowiek ? -słodki; -gorzki; -kwaśny; -słony 2.Podaj rozmieszczenie rozpoznawanych smaków na języku. Na przodzie smak słodki, na przodzie i brzegach smak słony, na brzegach smak kwaśny, na końcu smak gorzki. 3.Do czego wykorzystywany jest zmysł dotyku? -do doczuwania zewnętrznym wrażeń z otoczenia;
słodki,kwaśny,gorzki,słony, ;] u góry jest gorzki, i(dąc w dół) po prawejj i po lewej kwaśny i słony i na koniuszku jezyka jest słodki Zmysł dotyku: *zdolność odczuwania działających na skórę i niektóre błony śluzowe bodźców mechanicznych *odczuwanie bólu *odczuwanie ucisku *odczuwanie wilgotności powstaje poprzez pobudzenie receptorów dotyku i zimna UWAGA!!! Dotyk jest stosowany w różnych działaniach o charakterze terapeutycznym, znajduje zastosowanie w zwalczaniu bólu i w relaksacji. Ma zastosowanie w akupressurze dla uwolnienia od przeżywanego napięcia. :):) licze na naj :*:* pozdrawiam