Najpierw trzeba policzyć jaka początkowo była masa substancji: 100% - 200g 10% - x x= 10×200g÷100 x=20g Jeżeli dosypiemy jeszcze 20 g substancji, to masa roztworu będzie 220g a masa substancji 40g zatem: 220g - 100% 40g - x x= 40×100%÷220g x≈18% Dlatego stężenie procentowe zwiększyło się o 8%.
1) oblicz ile jest cukru w początkowym roztworze 10 g cukru - 100 g roztworu x g cukru - 200 g roztworu wymnażamy na krzyż: 100x = 10*200 100x = 2000 x = 20 g cukru 2) po dosypaniu mamy 20g + 20 g = 40 g substancji 3) po dosypaniu masa roztwory to 200 g + 20 g = 220 g 4) obliczmy stężenie procentowe po dosypaniu cukru stężenie procentowe = Masa substancji / Masa roztworu * 100% = 40 / 220 * 100% =ok. 18, 19 % jeżeli na początku stężenie wynosiło 10% , a teraz 18% to zwiększyło się ono o 8% ;)
Cp=10% mr= 200g ms-? (na początku) Cp=ms/mr *100% --> obliczam ms Cp/100% = ms/mr 10%/100% = ms/200g 100* ms = 10*200 /100 ms= 20g dosypujemy 20g subst. czyli: ms+20g = 20g+20g=40g mr+20g = 200g+20g=220g Cp=ms/mr *100% Cp=40g/220g *100% Cp= 18,2%