Sercówka (Cardium), mięczak z rodzaju zaliczanego do małżów, występujący na dnie wszystkich mórz do głębokości 100 m. Jego muszla osiąga 2-10 cm średnicy, ma nieco kulisty, sercowaty kształt i promieniste rowkowanie od strony zewnętrznej. Sercówki cechują się długą, silnie umięśnioną nogą, ubarwioną czerwonawo, umożliwiającą wykonywanie szybkich ruchów, a nawet skoków po dnie morskim, mają długie syfony, u niektórych gatunków zaopatrzone w czułki. Liczne gatunki sercówki są jadalne, jak np. sercówka kolczasta (Cardium echinatum) o muszli pokrytej kolcami, występująca głównie u wybrzeży Wielkiej Brytanii. W Morzu Bałtyckim występuje pospolicie sercówka jadalna (Cardium edule), której muszla, ze względu m.in. na niskie zasolenie wody, osiąga niewiele ponad 2 cm średnicy. ;)
Sercówka jadalna
środowisko życia
muszla
zewnętrzna budowa ciała
narządy wymiany gazowej
sposób odżywiania
z góry dziękuję:)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź