jod- kawior, flądra , dorsz, sardynki, jajka fluor- pasty do zębów, niektóre kosmetyki żelazo- czerwone mięso , chuda wołowina cynk-chude mięso, drób , ryby mangan- orzechy laskowe i włoskie;orzeszki ziemne i migdały;ziarno słonecznika;ziarno pełne;szpinak, groch, ziemniaki. miedź: -produkty pełnoziarniste; - nasiona; - orzechy; - ryż naturalny; - warzywa liściaste; - owoce suszone; - wątróbka i nerki; - grzyby, pomidory, ziemniaki. Bor ,występuje głównie w owocach, w mniejszej ilości w cytrusowych owocach, w orzechach i warzywach strąkowych. Molibden-ziarna pełne, nasiona roślin strąkowych, ryż naturalny, mleko i ser; Wapń - ser ementaler, ser owczy, ser gouda, twaróg, camembert; - migdały, orzechy laskowe, figi; - jogurt, mleko tłuste, żółtko jaja kurzego; - kapusta, szpinak, koper włoski; czekolada. Magnez - pestki dyni, migdały i orzeszki nerkowca; - orzechy laskowe, ziemne i włoskie; - szpinak i produkty sojowe; - groch, fasola i soczewica; - ryby morskie i kraby; - banany; - wołowina, wieprzowina, szynka; - ziemniaki; - parówki, serdelki, kurczak. siarka - jaja kurze, mleko, ryby; - mięso, sery; - owoce i warzywa. Potas - awokado, banany; - brokuły, seler, ziemniaki, kapusta, sałata, szparagi, groch i fasola; - chleb pełnoziarnisty i mleko.
Podaj po 2przykłady produktów, w którym występuje:
jod
fluor
żelazo
cynk
mangan
miedź
bor
molibden
węgiel
wodór
tlen
azot
wapń
fosfor
sód
potas
magnez
siarka
chlor
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź