Jakie znaczenie w organiźmie jest żelaza , jodu i fluoru , w jakich pokarmach występują ?

Jakie znaczenie w organiźmie jest żelaza , jodu i fluoru , w jakich pokarmach występują ?
Odpowiedź

Żelazo- mieso, watroba, zółtka jaj, orzechy, rośliny strączkowe, niedobór powoduje anemię, bierze udzial w transporcie tlenu i co2, jest skladnikiem miesni. JOD- ryby, watroba, sol jodowana, niedobor prowadzi do powiekszenia tarczycy(wole) u dzieci kretynizm, jest on niezbedny do wytwarzania hormonu tarczycy FLUOR- herbata, woda pitna, ryby morskie, skladnik past do zebow, wzmacnia szkliwo, wchodzi w sklad kosci, niedobor- prochnica zebow

żelazo - składnik hemoglobiny, który wiąże się nie trwale z tlenem i roznosi go po całym organizmie. jego brak powoduje anemie czyli niedokrwistość. (wątróbka, soja i natka pietruszki) jod - odpowiada za prawidłowe działanie tarczycy (największa zawartość nad morzem okolice Kołobrzegu, sól kuchenna i owoce morza) fluor - niezbędny w tworzeniu szkliwa zębów, zapobiega próchnicy (herbata, ryby morskie, kapusta)

'Żelazo- jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla naszego życia. Najbogatszym źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso, duże ilości znajdują się również w tłustych rybach, mięsie kurczaka i indyka, niektórych orzechach, nasionach, suszonych owocach, ciemnozielonych warzywach i wzbogacanych płatkach śniadaniowych.'-(cytuje) Jod-jest regulatorem przemiany materii 'ma też działanie uspokajające, usprawnia myślenie i zapobiega otyłości. Wpływa na wzrost i rozwój intelektualny dzieci.' Bogatym źródłem jodu są ryby morskie, owoce morza oraz sól nie oczyszczona lub jodowana, drożdże, morszczyn, rzeżucha, cebula, czosnek, a także zioła - przede wszystkim bylica estragon. fluor-Przede wszystkim w pastach do zębów oraz w kranach, gdzie ‘wodociągi’ ją dostarczają, także w herbacie.....'Fluor jest mikroelementem biorącym udział w aktywacji i zahamowaniu działania niektórych enzymów. Jest obecny we wszystkich tkankach organizmu. W kościach, zębach osiąga zdecydowanie większe stężenie niż w innych tkankach.'

Dodaj swoją odpowiedź