Właściwości fizyczne kwasu mrówkowego: - bezbarwny, - ciecz o ostrym zapachu, - posiada właściwości żrące, - rozpuszczalny w wodzie, - jest palny Występowanie kwasu mrówkowego: - składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających - środek dezynfekujący, lek przeciwreumatyczny - stosowany m.in. w farbiarstwie, do impregnacji tkanin, do garbowania skór, w przemyśle włókienniczym - w syntezie organicznej (np. otrzymywanie kwasu szczawiowego) - środek konserwujący żywność Właściwości fizyczne kwasu octowego: -bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu i smaku (ocet) - pochłania wilgoć z powietrza (higroskopijny) - charakter silnie endotermiczny - miesza sie z wodą w każdym stosunku - substancja palna (niebieski płomień) i żrąca - odczyn kwaśny. Występowanie kwasu octowego: -w przemyśle spożywczym i gospodarstwie domowym jako jako ocet - do produkcji sztucznego jedwabiu, leków (aspiryna), niepalnej taśmy filmowej i farb i barwników, substancji zapachowych (estrów) itd. - w technice grzewczej do usuwania kamienia kotłowego - rozpuszczalnik w rafinacji kwasu tereftalowego, używanego do wielkotonażowej produkcji polii.
Kwas octowy właściwości fizyczne: -bezbarwna ciecz. -żrący -ulega dysocjacji -dobrze przewodzi prąd. -rozpuszcza się w wodzie Kwas mrówkowy: - wysoka temperatura wrzenia i topnienia -powoduje oparzenia skóry -ciecz -lotny -rozpuszcza sie w wodzie Kwas mrówkowy w przyrodzie występuje w jadzie niektórych owadów ale również w pokrzywach.