1 ) TłuszcZe (glicerydy) to mieszaniny estrów wyższych kwasów karboksylowych i gliceryny. Właściwości tłuszczów: *nie rozpuszczają się w wodzie, *pływają na powierzchni wody, ponieważ mają od niej większą gęstość *dobrze rozpuszczają się w benzynie 2 ) podział tłuszczów ze względu na stan skupienia: *nasycone(stałe) *nienasycone (ciekłe) podział tłuszczów ze względu na pochodzenie: *roślinne *zwierzęce 4) zmydlanie tłuszczów to reakcja tłuszczu z wodorotlenkiem sodu lub potasu. Produktami reakcji są mydło i glicerol. zapis ogólny reakcji: tłuszcz + wodorotlenek sodu ------> mydło + glicerol (ester) 5 ) denaturacja białka to nieodwracalny proces ścinania się białka pod wpływem podwyższenia temperatury, roztworów kwasów, zasad i soli metali cięzkich oraz alkoholu.
zad1Tłuszcze i ich własciwosci .
zad2 Podział tłuszczów
zad3 Synteza tłuszczów
zad4 Zmydlenie tłuszczów
zad5 Denaturacja białka.
Daje naj ^
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź