Przyjęcia na stojąco: Lampka wina, skromne przyjęcie okolicznościowe (np. otwarcie wystawy, konferencja prasowa), - może odbywać się o każdej porze dnia, - trwa ok. 30 minut, - napoje gorące + wino, aperitify, soki, - zakąski tylko zimne np. orzeszki, paluszki, migdały. Przyjęcia na siedząco: Obiad, uroczysta forma przyjęcia na siedząco. - rozpoczyna się zwykle około godziny 20 00, - trwa około 2,5 - 3 godziny, - czekając na przybycie gości podaje się aperitif (ok.20 minut), - jeśli w przyjęciu bierze udział więcej niż osiem osób, przed każdym z gości powinien się znaleźć kartonik z nazwiskiem, - na obiadach z dużą ilością gości, zwłaszcza przy kilku stołach, przed wejściem do sali powinien się znaleźć plan sali i stołow. Śniadanie, z ang. lunch, ma formę podobną do obiadu. - zaczyna się około godziny 13 00, - trwa 2-2,5 godziny, - menu skromniejsze, na ogół nie podaje się zupy. Cocktail party, - przyjęcie w godzinach popołudniowych, - trwa około 2 godziny i kończy się przed 20 00 (w zaproszeniu podaje się godz. rozp. i zakoń.), - goście obsługują się sami, kelnerzy obsługują bar i zbierają naczynia, - podaje się głównie przekąski zimne i napoje Bankiet, zasady podobne jak na obiedzie, lecz organizowany dla dużej grupy osób, nawet kilkuset. - do zaproszenia dołącza się zwykle plan sali z zaznaczeniem miejsca, które ma zająć zaproszony. ZASADY: - obowiązkiem gospodarza i gościa honorowego jest wygłoszenie toastu, - należy zachować wszelkie zasady obowiązujące przy nakrywaniu stołu, - na 6-8 gości przypada jeden kelner. ZASADY NAKRYWANIA STOŁU: - zestaw nakrycia dla każdego gościa składa się z metalowej (ew. porcelanowej) podstawki, na którym kładziemy okrągłą serwetę i talerz podstawowy, - serwety służące do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu, - zasada układania sztućców - powinny być ułożone według kolejności użycia, zaczynając od tych najdalej od talerza, - powyżej talerza znajdują się sztućce deserowe, - ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza, widelce grzbietami w dół, - powyżej talerza, po lewej stronie znajduje się talerzyk na sałatkę i talerzyk na pieczywo i masło, - po prawej, na górze, również w kolejności użycia stoją kieliszki, - kieliszków do likierów i koniaku nie stawia się na stole, ponieważ są podawane razem z kawą, najczęściej przy innym stole.
Trzydzieści zasad savior-vivoru_Czyli dobrego wychowania)
Na dzisiaj kto pierwszy to dostanie Najlepszą odpowiedź.
Proszę szybko!!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź