Wśród grup żywności wyróżniamy: tłuszcze, białka, węglowodany(cukry), witaminy, woda, składniki mineralne i kwasy organiczne. Budulcami są białka. m.in.jaja,drób,ryby. Składników energetycznych dostarczają nam węglowodany do których zaliczamy:Ziemniaki, pieczywo, makarony. Składniki przebudowujące to: kwasy organiczne i witaminy.
Podstawowe grupy żywności -białka -tłuszcze -węglowodany-składniki odżywcze -witaminy -składniki mineralne -woda - kwasy organiczne Składniki budulcowe: -białka -wapń -fosfor -siarkę -żelazo -jud -lipidy (fosfor i glikolipfidy budujące błony komórkowe osłonki mielinowe układu nerwowego ) -cholesterol -prekursor Składniki energetyczne: -węglowodany -tłuszcze -częściowo białka Składniki przebudujące: -cukry -witaminy - sole mineralne
-- Zbożowe i strączkowe- białko, cukry (węglowodany), błonnik, składniki mineralne (wapń, fosfor,żelazo) witaminy (B1, B2, PP) --Warzywa i owoce- witamina C, karoten, składniki mineralne, cukry (węglowodany), substancje aromatyczne --Mleko i produkty mleczne- składniki mineralne (wapń, fosfor, potas, żelazo,) witaminy A,D,E,K, B1,B2, B6, B12, tłuszcze i cukier --Mięso ryby i jaja- białko, tłuszcz cukry(węglowodany), składniki mineralne(wapń, fosfor, żelazo, w rybach jod), witaminy (A,z grupy B, w rybach D i E) --Tłuszcze (roślinne i zwierzęce)- tłuszcz zwierzęcy zawiera choresterol ( wyjątek stanowi Tłuszcz rybi --Cukier i słodycze- węglowodany Składniki budulcowe to: białka oraz niektóre składniki mineralne-żelazo, wapń, fosfor, magnez. Składniki energetyczne to: cukry i tłuszcze. Składniki regulujące to: witaminy, sole mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik. Pwinno być dobrze ja też tak mam