Temat: Żywoność grupy i składniki - podstawowe grupy żywność - składniki budulcowe - składniki energetyczne - składniki przebudujące

Temat: Żywoność grupy i składniki - podstawowe grupy żywność - składniki budulcowe - składniki energetyczne - składniki przebudujące
Odpowiedź

Grupa 1 - BIALKA - sa trawione w srodowisku kwasnym. Ich trawienie przebiega powoli.np: Mieso, drob, sery,ryby, jajka, mleko, orzechy, jugórty, dziczyzna, skorupiaki, soja, tofu I inne produkty sojowe Grupa 2 - WEGLOWODANY - szybko ulegaja strawieniu i wymagaja do tego innych enzymow niz bialka. np: Kasze i platki zbozowe, makaron, ryz, zyto, kukurydza, proso Produkty zbozowe, herbatniki, pieczywo, ciasta, krakersy, pierozki i paszteciki Miod Syrop klonowy Ziemniaki i inne warzywa o duzej zawartosci skrobi Cukier i slodycze Grupa 3 - TŁUSZCZE - są rozbijanie przez zółć slónina, smalec, olej, orzechy, Grupa 4 - Witaminy i sole mineralne - są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu owoce, warzywa

Podstawowe grupy żywności: - białka np.mięso, ryby, fasola - tłuszcze np.masło, smalec, olej - cukry np.owoce, mąka, banany, ziemniaki - witaminy i sole mineralne (świeże owoce i warzywa) składniki budulcowe : - białka składniki energetyczne : - cukry - białka - tłuszcze sładniki przebudujące: - cukry - witaminy i sole mineralne

Dodaj swoją odpowiedź