Hydroliza cukrów i sacharydów. W jakich warunkach, kiedy i jak się rozkłada(co powstaje). Krótka i na temat notatka na około pół strony A4. pilne, daje najlepsze!!!

Hydroliza cukrów i sacharydów. W jakich warunkach, kiedy i jak się rozkłada(co powstaje). Krótka i na temat notatka na około pół strony A4. pilne, daje najlepsze!!!
Odpowiedź

Hydroliza cukrów i sacharydów. W jakich warunkach, kiedy i jak się rozkłada(co powstaje). Krótka i na temat notatka na około pół strony A4. pilne, daje najlepsze!!! Sacharydy dzielą się na cukry proste tzw. monosacharydy nie ulegające hydrolizie oraz cukry złożone. Rozważając więc cukry złożone ulegające hydrolizie wyróżnia się dwucukry i wielocukry, odpowiedni di - i wieo - sacharydy. Discharydy poddają się hydrolizie na skutek działania enzymów lub też w przypadku kwaśnego środowiska z podwyższoną temperaturą. Przykładami takiego rozpadu są: sacharoza - na glukoze oraz fruktoze laktoza- na d-galaktoze i d-glukoze Przykładem rozpadu polisacharydów jest skrobia - rozpadająca się na wiele reszt glukozy. Występuje także zjawisko niecałkowitego rozpadu któremu poddają się dekstryny stanowiące polisacharydy. Są one wynikiem rozkładu glikogenu lub też skrobi. Przykładem takich wielocuktów jest glikogen oraz celuloza.

Dodaj swoją odpowiedź