Pozytywne -Pokarm dla ludzi (Marynowane suszone i wiele innych) -pokarm dla zwierząt Pewne grzyby są przydatne przy wyrobie serów i sosu sojowego. Grzyby są wykorzystywane do uzyskiwania penicyliny i innych antybiotyków. Grzyby odgrywają istotną rolę w utrzymaniu równowagi ekologicznej na naszej planecie. Podobnie jak bakterie, większość grzybów jest reducentami, sporofitami pobierającymi substancje odżywcze z podłoży organicznych i martwych organizmów. W przeciwieństwie do zwierząt, które pobierają pokarm do wnętrza ciała, a następnie trawią go, grzyb trawi pokarm na zewnątrz swojego ciała dzięki wydzielaniu silnych enzymów hydrolitycznych do podłoża. W wyniku rozkładu podłoży i obumarłych organizmów węgiel, azot oraz inne pierwiastki są uwalniane ze związków organicznych i mogą być ponownie włączone do różnych cykli biogeochemicznych. Negatywne Ludzie nie znając się na grzybach zjadają trujące i maja później wiele niemiłych dolegliwości
no to pozytywne to wiadomo że można je spożywać jedzą je nie tylko ludzie ale także zwierzęta, użyźniają glebę a negatywne: to grzyby kapeluszowe takie jak np. muchomor są niejadalne i gdy ktoś je spożyje może się zatruć a nawet umrzeć
pozytywne: -pożywienie dla ludzi -pozywienie dla zwierzat -uzywane jako dodatek np.suszone grzyby np.do serów negatywne: -niektorymi grzybami mozna sie zatruc np.muchomor. w pewnych przypadkach nawet mozna umrzec