Napiszę i zaproponuję tym samym plan w punktach. Wybrałam biznes restauracyjny. 1.Kup lokal. 2.Urządź go. 3.Zatrudnij kelnerów,kucharzy. To jest wstępny plan, a zarazem początek ku wielkiej drodze. Kiedy człowiek skończy odpowiednie szkoły, marzy mu się zostanie właścicielem jakieś prestiżowej kuchni,zajazdu,gospody,resrauracji. Krokami kolejnymi powinna być dobra promocja restauracji. Na sam początek zaleca się, aby wywieszać palkaty, rozdawać ulotki, wywieszać bilbordy. W ten sposób zawiadamiamy otoczenie o istnieniu takiego miejsca. Powinniśmy nadać lokalowi odpowiedni charakter. Jeżeli chcemy podawać dania włoskie to powinniśmy urządzić wystrój włoski,a jeżeli dania polskie to dekorację polską. Po rozwinięciu się restauracji należy dodawać nowe rzeczy do menu, aby na klientów czekała zawsze miła niespodzianka. Warto zainwestować także w dobrej jakości wina i trunki. W zaawansowanym stopniu należycie by było powiększyć obszar restauracji, zwiększyć obsługę.
Wzor biznes planu z gazeta.pl http://bi.gazeta.pl/im/9/3369/m3369659.pdf To jest wzor i gazeta.pl udostepnila go :)