Serek wiejski o masie 150g zawiera 16,5g białka, 3,6g weglowodanów oraz 4,5g tłuszczu . Oblicz procentową zawartośc tych składników w serku.

Serek wiejski o masie 150g zawiera 16,5g białka, 3,6g weglowodanów oraz 4,5g tłuszczu . Oblicz procentową zawartośc tych składników w serku.
Odpowiedź

150g= 100% 16,5g+3,6g+4,5g=x 24,6g=x x=24,6g*100%/150g=16,4%

150g-100% 16,5g-x x=16,5*100/150 =11% - zawartość białka 150g-100% 3,6-y y=3,6*100/150 =2,4% - zawartość węglowodanów 150g-100% 4,5g-z z=4,5*100/150=3% - zawartość tłuszczu a zawartość wszystkich tych składnikow to 150g - 100% 16,5g+3,6g+4,5g - H 24,6 g -H H=24,6g*100/150g=16,4%

150g-100% 16,5g -x x=11%białka 150g-100% 3,6g-x x=2,4% węglowodanów 150g-100% 4,5g -x x=3%

Dodaj swoją odpowiedź