1)nadwaga-śniadanie 2 kanapki z pomidorem obiad zupę warzywną lub sałatkę kolacja kanapki z sałatą i ogórkiem. -niedowaga- śniadanie-jajecznica obiad kurczak z ziemniakami kolacja zapiekankę serową 2)a ) mocne kości cennym źródłem jest wapń zawarty w mleku i jego przetworach a wiec jogurty kefiry żółte sery serek tofu sardynki śledzie brokuły orzechy jaja masło kasze b) zwiększenie odporności- zielona herbata papryczki chili żurawina imbir słodkie ziemniaki pomidory czarne jagody figi granaty c)prawidłowy wzrost jaja mięso sery drób ryby groch fasola soja soczewica produkty zbożowe owoce
1)Nadwaga-aktywny tryb życia, zdrowa żywność, mało stresu,ograniczona liczba posiłków o stałych porach Niedowaga-dieta bogata w żelazo, magnez i inne witaminy, zdrowa żywność 2) a)nabiał, produkty mleczne b)owoce (cytrusy i inne) c)ryby
1. z nadwagą: zażywaj więcej ruchu jedz dużo owoców i warzyw nie jedz słodkich przekosek i staraj się ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa staraj się jeść ostatni posiłek prze godziną 18 z niedowagą: zażywaj witaminy wspomagające apetyt jedz więcej zjadaj prodykty bobate w węglowodany i tłuszcze 2.mocne kości= mleko, sery, jogyrty, produkty mleczne zwiększenie odporności- cytrusy, miód, mleko prawidłowy wzrost- produkty z nabiału, czerwone mięco, ryby