Bezy Toffi: Składniki 4 czyste białka o temperaturze pokojowej niepełna szklanka cukru jasnego brązowego szczypta soli Wykonanie Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno mikserem, gdy ubita- dosypuję partiami cukier, cały czas miksuję na lśniącą masę, ma być tak ubita, że nabrana łyżką, nie ścieknie z niej, trzeba ją niejako wyrzucać na papier lub pomagać sobie drugą łyżką. Kiedy gotowe wykładam 2 blachy papierem do pieczenia (mogą wyjść nawet 3- zależy od tego jakiej wielkości formy zrobicie i jakie będą między nimi odstępy), wykładam porcje ciasta nabierając jedną łyżką i zdejmując na papier za pomocą drugiej, potem nieco je okręcam by w miarę ozdobnie wyglądały, nie bawię się szprycą. Porcje piany należy wykładać w kilkucentymetrowych odstępach, gdyż trochę podrosną w trakcie pieczenia. Gdy gotowe wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 st C. Piekę ok 1,5 godziny, po ponad godzinie należy sprawdzać czy bezy dobrze odchodzą od papieru i czy odpowiada nam środek: pieczone krócej będą miały ciągnący się środek, a dłużej- wysuszony. (robiłam już ten przepis i sądzę że te bezy są przepyszne! ;))
SUSZI 1 kubek - 220 g krótkoziarnistego ryżu 2 kubki wody- 500 ml 2 łyzki octu ryzowego 1 łyzka miałkiego cukru 1 łyżeczka soli 125g bardzo swieżego łososia 1 mały ogórek 1/2 małego awokado 4 płaty nori wasabi 3 łyzki marynowanego imbiru sos sojowy, do maczania wasabi, dodatkowo 1.Myc ryż pod zimna wodą, aż będzie wypływać czysta woda, dobrze osączyć. Zagotować ryż w rondlu z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do b. małego, przykryć i gotować nastepne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na ok. 10 min. 2.Dodać do ryżu ocet, cukier, sól, mieszac drewniana łyzk,az ryż ostygnie. 3.Rybę pokroić na cienkie paski. Pokroić awokado i ogórka w zapałkę po ok. 5 cm długości. 4. Położyć płat nori na kawałku papieru woskowanego lub macie do suszi na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem ku dołowi; ugnieść ćwierć ryżu na połowie płata wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając 2 cm wolne wzdłuż boku. Posmarować środek ryżu bardzo małą ilością wasabi- osobiście preferuje dużą ilość . Ułożyć czwartą część kawałków ryby, piórka, awokado i imbiru wzdłuż górnej partii paska wasabi. 5. Pomagając sobie papierem lub matą, ściśle zwijać nori do dołu, otaczając ryżem składniki znajdujące się w środku. Ścisnąć brzegi nori, by skleić roladę. Ostrym płaskim nożem pokroić ją w okrągłe plastry gr. 2,5 cm. Podawać suszi na talerzykach z miseczkami sosu sojowego i dodatkowym wasabi.