W jaki sposób mieszkańcy sawanny przygotowywują teren pod uprawę?

W jaki sposób mieszkańcy sawanny przygotowywują teren pod uprawę?
Odpowiedź

Pola pod uprawę przygotowuje się podczas pory suchej: ścina się drzewa, podpala trawy i spulchnia glebę motyką. Tradycyjny sposób uprawy ziemi polega na tym, że pole uprawia się przez kilka lat, a potem pozostawia nieobsiewane przez nastąpnych kilka lat. _________________________- myśęże pomogłam. liczę na Najj

Gleby sawann i wilgotnych lasów równikowych stwarzają trudności w uprawie polowej, ponieważ w warunkach silnych opadów i wysokiej temperatury szybko ulegają erozji i stają się jałowe. Na glebach tych uprawia się kawę, kakao, banany, drzewa kauczukowe i inne rośliny tej strefy klimatycznej. Sawanny użytkowane są też jako pastwiska. W warunkach wilgotnych lasów rosnących w strefie klimatu zwrotnikowego, np. w zasięgu występowania deszczów monsunowych powstają żółtoziemy i czerwonoziemy. Wykorzystywane są one głównie pod uprawę herbaty, ryżu i roślin cytrusowych. W strefie klimatu podzwrotnikowego, charakterystycznych dla basenu Morza Śródziemnego, w warunkach istniejącej tam roślinności, rozpowszechnione są gleby brązowe. Gleby tej strefy klimatycznej zajęte są często pod uprawę winorośli, drzew oliwkowych i cytrusowych. Na półpustyniach i suchych stepach tej strefy klimatycznej tworzą się szaroziemy, które w klimacie umiarkowanym, ale równie suchym ustępują buroziemom. W wysokiej temperaturze pod skąpą pokrywą roślinną rozkład próchnicy jest w nich niezwykle szybki. Toteż w poziomie próchniczym humusu jest bardzo mało, daje on jedynie ledwo szarawe zabarwienie. Uprawy rolne wymagają na nich nawodnień i ochrony przed zasoleniem.

Dodaj swoją odpowiedź