Kuchnia regionalna Dla Lubelszczyzny najbardziej charakterystyczne są różnego rodzaju miody, a także potrawy przyrządzane z mąki oraz kaszy gryczanej i jaglanej. Liczne są również regionalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe, oleje roślinne, mięsa oraz wyroby piekarnicze i cukiernicze[8]. Do najbardziej charakterystycznych potraw i innych wyrobów kulinarnych Lubelszczyzny można zaliczyć między innymi: * Cebularz lubelski – charakterystyczny głównie dla Lublina i okolic, * Kogut kazimierski – wypiekany w Kazimierzu Dolnym, * Pieróg gryczany i jego biłgorajska odmiana, * Pierogi nowodworskie * Zawijas nasutowski, * Prażucha/lemieszka, * Gryczak janowski, * Gryczok godziszowski, * Różne odmiany nadwieprzańskiej wieprzowiny, * Miody: lipowy, rzepakowy, gryczany i malinowy, * Miody pitne: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki, * Grzaniec Marcina z Urzędowa.
POTRAWY: *knysze, *LEMIESZKA, *FUSZ (fuszer, fusier, kulasza, porka, prażucha, lemieszka ziemniaczana), *CEBULARZ LUBELSKI, *FORSZMAK, *KRĘŻAŁKI BIŁGORAJSKIE, *KISZKA ZIEMNIACZANA, *PIRÓG BIŁGORAJSKI (krupiak, rekczak, pieróg rekczany), *KARTACZE (kołduny, cepeliny, zeppeliny), *BABKA ZIEMNIACZANA (kartoflak, fafryś, fafryśka, fafal, kugiel, kugelis, tartak, rajbak, blin, boć, kraszanka, madan), *paska, OBYCZAJE; *noc kupały, *pisankowe fakty, *wiosenne obrządki, *zapusty, i wszystkie zwyczaje zwiazane ze świętami Bożegonarodzenia i Wielkanocy, a także sylwestra.