Jeden z narządów zmysłów, który jest przystosowany do odbierania podniet chemicznych - płynnych.Znajduje się on na języku, ale częściowo również na podniebieniu. Receptorami smakowymi są kubki smakowe, występujące w brodawkach okolnych i grzybkowatych. Reagują one na 4 rodzaje smaków: gorzki, słony, słodki i kwaśny. Do wrażeń smakowych dołączają się wrażenia węchowe. Na doznania smakowe wpływa również widok potraw.
Ludzki język w swej budowie posiada setki kubków smakowych,w których znajdują się komórki reagujące na substancje zawarte w naszych pokarmach.Język wykrywa cztery rodzaje smaków:słodki,gorzki,słony i kwaśny.Każdy z tych rodzai odczuwany jest przez inny obszar znajdujący się na naszym języku.Słodki smak wyczuwamy czubkiem języka,kwaśny i słony kubkami smakowymi znajdującymi się po bokach języka,zaś te znajdujące się u jego podstawy wyczuwają smak gorzki. Zmysł smaku pozwala nam uniknąc zjedzenia nieświeżego bądź trującego pokarmu.
Narządy zmysłowe reagują na bodźce chemiczne rozpuszczalne w wodzie. Komórki receptorowe smaku znajdują się w kubkach smakowych, które rozmieszczone są głównie na języku i śluzówce jamy ustnej, a w mniejszej ilości także w gardzieli, krtani oraz dodatkowo na łukach skrzelowych i w skórze (u ryb i płazów). Kubki mają kształt owalny. Zanurzone są w błonie śluzowej, a na zewnątrz otwierają się niewielkim otworkiem smakowym. Przez otworek wystają drobne kosmki. Komórki smakowe oddzielone są od siebie komórkami podporowymi, które pełnią funkcje strukturalne. Każda komórka smakowa zmodyfikowana jest komórką nabłonkową do której włókna czuciowe nerwu twarzowego lub językowo-gardłowego przenoszące pobudzenie do ośrodków smakowych we wzgórzu.