Potrzebuje inf na temat zdrowego odzywiania , prawidlowego prosze to bardzo wazne :) z gory dziekuje:):):)::)

Potrzebuje inf na temat zdrowego odzywiania , prawidlowego prosze to bardzo wazne :) z gory dziekuje:):):)::)
Odpowiedź

Najwięcej w twoim organiźmie powinno być produktów zbożowych. Następnie owoce, warzywa. Zaraz potem nabiał-produkty mleczne (sery, mleko, jogurty). Kolejno po tym Mięso (czerwone, szynka.. ) A na samiutkim końcu czyli jak naj. mniej słodyczy i cukrów oraz tłuszczów. W swoim diecie warto też pamiętać by być aktywny (biegi, tańce rower.) oraz przebywać dużo na świeżym powietrzu jak i jeść 4 posiłki dziennie. !! (śniadanie (2 śniadanie), obiad, podwieczorek,kolacja. ) Dziękuję liczę na naj. ! Pozdrawiam jak coś nie tak to pisz to powiem wiem to bo miałam to w piątek na przyrodzie. ! ; ))

Przez zdrowe odzywianie rozymujemy; Rano Śniadanie -Platki z mlekiem, kasza mleczna Obiad - Ryby, Salatki,pomidory, papryka, (poprostu owoce i warzywa) Na podwieczorek można zjeść jabuszko lub jakiś inny owoc A kolacja może się skadać z kanapki z serkiem bialym a do tego np jogurte Ważne jest to aby nie jeść potraw tustych Powodzenia

Prawidłowe żywienie powinno w pełni zabezpieczać organizm przed chorobami, zarówno z niedoboru jak i z nadmiaru składników odżywczych. Dla każdego składnika odżywczego istnieje pewien optymalny zakres podaży w racji pokarmowej, którego przekroczenie w jedna lub w drugą stronę może prowadzić do odchyleń w stanie zdrowia. Bezpieczny zakres spożycia poszczególnych składników odzywczych jest różny w zalezności od zdolności adaptowania się organizmu do zmian ich podaży a także od wieku, płci, charakteru pracy, stanu zdrowia itp. Częstotliwość spozywania racjonalnych posiłków jest ważnym warunkiem zachowania zdrowia i zapewnienia dobrej kondycji fizycznej. Dzieci i młodzież powinny spożywać regularnie 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia z częstotliwościa co 4 h. W żywieniu osób dorosłych liczba posiłków w ciągu dnia nie powinna byc mniejsza niz 3. Długie przerwy między posiłkami powodują obnizenie glukozy we krwi, co objawia sie uczuciem głodu. Głód i niedobór płynów obniżaja zdolność do koncentracji uwagi, ograniczaja aktywnośc psychofizyczną, pogarszają nastrój u samopoczucie. Warunki, jakim powinno odpowiadać prawidłowe żywienie, mozna przedstawić następująco: Udział energii z białka w pożywieniu osób dorosłych powinien wynosić ok 12% u dzieci ok 13% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Udział białka zwierzęcego w pozywieniu powinien stanowić 1/2 a w wypadku dzieci i młodzieży, kobiet kariących i ciężarnych 3/4 ogólnej ilości spożywanego dziennie białka Udział energii z węglowodanów powinien sięgać 55-65% Poziom cholesterolu w diecie nie powinien przekraczac 300 mg/dzień

Dodaj swoją odpowiedź