opisz właściwości fiyczne i zastosowaie tłuszczy. długa notatka prosze :)

opisz właściwości fiyczne i zastosowaie tłuszczy. długa notatka prosze :)
Odpowiedź

Tłuszcze są mieszaniną wielu estrów wyższych kwasów karboksylowych i gliceryny. Są one estrami pochodzenia naturalnego. Występują w nasionach roślin oleistych (np. rzepaku, słonecznika), a także w organizmach zwierząt jako materiał zapasowy (składnik tkanek podskórnych). Możemy wyróżnić tłuszcze ze względu na: - pochodzenie: ZWIERZĘCE: smalec, łój, tran ROŚLINNE: oleje (słonecznikowy, sojowy) - stan skupienia w tem. pokojowej i bud. cząst. tłuszczu: STAŁE(nasycone): smalec, masło, łój CIEKŁE(nienasycone): oleje, tran Właściwości: - dobrze rozp. się w benzynie, słabo w etanolu, w wodzie wcale (pływa po jej powierzchni). Po wstrząśnięciu zawartości tworzy się emulsja, po czym olej wypływa na powierzchnię wody. - mają mniejszą gęstość od gęstości wody.

Dodaj swoją odpowiedź