Zasady żywienia ludzi pracujących umysłowo – wskazania ogólne. Pożywienie ludzi prowadzących siedzący tryb życia powinno składać się z potraw lekko strawnych, o małej zawartości energetycznej, a równocześnie w pełni zaspokajać potrzeby organizmu. Z produktów białkowych najodpowiedniejsze są: * chude mięso (wołowe, cielęce, drób i ryby) * chude wędliny * jaja * chude sery * mleko W jadłospisie tej grupy ludności nie powinno zabraknąć potraw z warzyw, surówek i owoców. Występujący w warzywach i owocach błonnik oraz kwasy organiczne bardzo korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych. Posiłki powinny być spożywane regularnie. Należy je urozmaicać zarówno pod względem asortymentu produktów, jak również pod względem sposobu przyrządzania.
Potrzebuje wypracowania na temat zasady zywienia osób pracujacuhc fizycznie i umysłowo!!
Moze byc krótkie ale zeby na temat,
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź