Cztery sole występujące w kuchni: 1)Chlorek sodu - NaCl · W lecznictwie: do roztworów fizjologicznych, do zatrzymywania wody w organizmach · jest używana bardzo często w kuchni, np. do przyprawiania potraw i konserwowanie żywności, stąd nazwa - sól kuchenna; · zastosowanie znajduje również w przemyśle garbarskim i szklarskim; jako substrat do otrzymywania innych związków sodu; · kąpiel w morzu może mieć działanie lecznicze, w przypadku dużego stężenia soli w wodzie morskiej; · jest ona potrzebna do życia - każdy człowiek potrzebuje jej 5 gr. dziennie (kromka chleba), jednak nadmierne stosowanie prowadzi do chorób nerek. · Największe kopalnie soli w Polsce to okolice Wieliczki, Bochni i Inowrocławia Chlorek wapnia · W lecznictwie: jako środek przeciwko niedoborowi wapnia, do wytwarzania mieszanin chłodzących 2)Jodek potasu - KI · używany jest w syntezach organicznych; · w lecznictwie oraz w analizie chemicznej; · jego nie wielkie ilości dodaje się do soli kuchennej - stąd tzw. sól jodowana. 3)Azotan sodu - NaNO₃ · W gospodarstwie domowym jest dodawany do konserw mięsnych 4)Azotan (III) potasu - KNO₂ · ma niebagatelne znaczenie w konserwacji mięsa (oznaczenie EWG - E249), gdyż zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego, jednak ze względu na szkodliwość azotanów(III) sugeruje się ograniczenie ich używania jako konserwantów, jednak całkowite zastąpienie innymi związkami nie jest możliwe.
Mam do wykonania prace z chemii na temat soli występujących w kuchni(4 sole),praca ma zawierać nazwę soli, właściwości i zastosowanie.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź