Mam do wykonania prace z chemii na temat soli występujących w kuchni(4 sole),praca ma zawierać nazwę soli, właściwości i zastosowanie.

Mam do wykonania prace z chemii na temat soli występujących w kuchni(4 sole),praca ma zawierać nazwę soli, właściwości i zastosowanie.
Odpowiedź

Cztery sole występujące w kuchni: 1)Chlorek sodu - NaCl · W lecznictwie: do roztworów fizjologicznych, do zatrzymywania wody w organizmach · jest używana bardzo często w kuchni, np. do przyprawiania potraw i konserwowanie żywności, stąd nazwa - sól kuchenna; · zastosowanie znajduje również w przemyśle garbarskim i szklarskim; jako substrat do otrzymywania innych związków sodu; · kąpiel w morzu może mieć działanie lecznicze, w przypadku dużego stężenia soli w wodzie morskiej; · jest ona potrzebna do życia - każdy człowiek potrzebuje jej 5 gr. dziennie (kromka chleba), jednak nadmierne stosowanie prowadzi do chorób nerek. · Największe kopalnie soli w Polsce to okolice Wieliczki, Bochni i Inowrocławia Chlorek wapnia · W lecznictwie: jako środek przeciwko niedoborowi wapnia, do wytwarzania mieszanin chłodzących 2)Jodek potasu - KI · używany jest w syntezach organicznych; · w lecznictwie oraz w analizie chemicznej; · jego nie wielkie ilości dodaje się do soli kuchennej - stąd tzw. sól jodowana. 3)Azotan sodu - NaNO₃ · W gospodarstwie domowym jest dodawany do konserw mięsnych 4)Azotan (III) potasu - KNO₂ · ma niebagatelne znaczenie w konserwacji mięsa (oznaczenie EWG - E249), gdyż zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego, jednak ze względu na szkodliwość azotanów(III) sugeruje się ograniczenie ich używania jako konserwantów, jednak całkowite zastąpienie innymi związkami nie jest możliwe.

Dodaj swoją odpowiedź