z grzybów można zrobic wiele potraw i dostarczają nam energię lecz są też minusy grzybów niektórymi grzybami niestety można się zatruć i umrzeć
POŻYTECZNE: - Rozkładają martwą materię organiczną (opadłe liście, martwe rośliny, zwierzęta). - Współtworzą próchnicę. - Sa wykorzystywane w przemyśle piekarniczym (drożdże piekarniecze, drożdż piwne). - Mają zastosowanie w medycyenie do produkcji leków (no. penicylina). - Tworzą pleche porostu. - Grzyby mikoryzowe zaopatrują rośliny w substancje wzrostowe i witaminy. SZKODLIWE: - Wywołują choroby roślin, zwierząt i ludzi (grzyby pasożytniecze - np. grzybica). - Powodują psucie się produktów spożywczych. - Pleśnie powodują, np. niszczenie budynków. - Występują grzyby śmiertelnie trujące. Niestety więcej nie znalazłam :)