Galaretka z granatem: • 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku • 2 łyżeczki ciepłej wody • 1/4 szklanki (60 ml) soku z granatu (czytaj uwagi poniżej) • 2 łyżki wyłuskanych ziarenek z granatu • 2 łyżki cukru Kokosowa Panna Cotta: • 1 łyżka żelatyny w proszku • 2 łyżki ciepłej wody • 2 szklanki (500 ml) śmietanki kremowej UHT 30% • 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru • 1/2 szklanki (40 g) wiórków kokosowych dobrej jakości Syrop z granatu: • 1 szklanka (250 ml) soku z granatu • 1/2 szklanki (110 g) cukru • 1/4 szklanki ziarenek granatu Potrzebne też będą: 4 filiżanki, każda po 125 ml Przygotowanie: * Galaretka z granatem: Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać sok z granatu, dodać ziarenka z granatu oraz cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści w gorącym soku (nie zagotowywać). Galaretkę wlać do 4 natłuszczonych (delikatnym olejem roślinnym) filiżanek. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 1/2 - 1 godzinę. * Kokosowa Panna Cotta: Do filiżanki wsypać żelatynę i wymieszać z wodą. Odstawić na 5 minut do namoczenia. Do rondelka wlać śmietankę, cukier puder i wiórki kokosowe, mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie zagotowywać). Dodać namoczoną żelatynę i mieszać przez około 3 minuty, aż całkowicie rozpuści się w gorącej śmietance. Ostudzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, na około 2 - 3 godziny. * Syrop z granatu: Do rondelka wlać sok z granatu, wsypać cukier i na średnim ogniu mieszać aż się rozpuści. Gotować przez około 8 minut, aż syrop zgęstnieje. Lekko ostudzić i wymieszać z ziarenkami granatu. * Desery wyłożyć na talerzyki (w razie potrzeby obkroić nożem przy samym brzegu filiżanki). Podawać z ciepłym syropem i ziarenkami granatu.
Deser z jagodami: potrzebne ci będą: 40dag owoców leśnych 20ml soku jagodowego 2 bite śmietany 3 galaretki malinowe 100gram rodzynek UMYJ owoce. ODŁÓŹ je na sitko do wyschnięcia. UBIJ bitą śmietanę mikserem . DODAJ rozdzynki . ROZPUŚĆ galaretki we wrzątku i POZOSTAW do czsasu stężęnia. TERAZ Wlej do miski stężoną galaretkę Ułóż Owoce Polej to bitą smietaną Skrop wszystko sokiem jagodowym i POSyp resztką owoców. Smacznego!