szare kluski z wędzonką- 10 sztuk ziemniaków, mąka około 2 szklanek, wędzony boczek 0,5 kg, 2 łyżki oleju , sul i piepsz do smaku
daniami z ziemniaków są: * placki ziemniaczane, zwane plyndze, * szagówki ? kluski z gotowanych ziemniaków i mąki krojone na ukos, * kulanki ? okrągłe kluski z kulanych ziemniaków, * pyzy ziemniaczane z farszem mięsnym lub sosem. Innym wielkopolskim przysmakiem są pyzy drożdżowe zwane też kluchami na łachu lub parowcami, które gotuje się na parze i podaje do mięs i sosów. Do miejscowych specjałów, które można skosztować w poznańskich restauracjach należą: Zupy * zupa z kapusty włoskiej (parzybroda), * rosół z kury, * czernina z kaczej krwi, * zupa ziemniaczana ze śmietaną i koperkiem (ślepe ryby) * krupnik, * zupa z dyni, * zupa ? NIC?. Mięsa * smażony ozorek cielęcy lub wołowy, * golonka z grochem i kapustą, * gołąbki z mięsem, * pieczeń cielęca, * zrazy wołowe, * sztufada wołowa, * kaczka ze słodką kapustą, * bigos. Przystawki * nóżki wieprzowe w galarecie (galart), * śledzie w śmietanie. Ciasta * babka poznańska, * drożdżówki (szneki z glancem), * faworki (chruściki), * rogale marcińskie nadziewane masą migdało-orzechową. Gzik???wielkopolska potrawa postna. Biały ser rozrobiony ze śmietaną (niektórzy zamiast śmietany stosują mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. jajko). Babka poznańska Bigos wielkopolski Buraczki zasmażane po poznańsku Comber z zająca z brusznicami po poznańsku Kaczka po wielkopolsku Kluski szagówki Parzybroda Pieczona kaczka z jabłkami po poznańsku Plyndze z gulaszem Pogacze z zsiadłym mlekiem Potrawka wielkopolska Poznańskie gołąbki Poznańskie pyzy drożdżowe Poznańskie szare kluchy Pyry z gzikiem Rogale marcińskie Sos wielkopolski Szagówki Szneki z glancem Zalewajka Ziemniaki z jajem po bambersku Zupa wielkopolska Zupa z bażanta po poznańsku Zupa ziemniaczana Szare kluski z wędzonka - potrawa wielkopolska Opis Potrawa z regionu Wielkopolski. Jedna ze smaczniejszych. Składniki * ziemniaki 10 szt * mąka 2 (około) szklanki * jajko 1 szt * wędzony boczek 0,5 kg * cebula duża 2 szt * olej 2 łyżki * sól do smaku * pieprz do smaku Sposób przyrządzenia Surowe ziemniaki zetrzeć, jeżeli jest nadmiar soku to odlać. Dodać jajko i mąkę. Ilości mąki dokładnie określić nie można, zależy to od gatunku i wodnistości ziemniaków. Wymieszać na jednolitą masę. Wrzucać maleńkimi porcjami na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut. Wykładać cedzakiem do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebule i boczek. Zrumienić. Dodać do klusek i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, bardzo dobrze smakują z ugotowaną kiszoną kapustą. MAM NADZIEJĘ ŻE O OT CI CHODZIŁO :))POZDRAWIAM