Życie, takie jakie istnieje na Ziemi, opiera się na związkach chemicznych, w skład których wchodzi wiele pierwiastków. Wodór jest jednym z nich. Jest biogenem - pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych.
Wodór jest jednym z najważniejszych biogenów, obok węgla, azotu i tlenu, które wchodzą w skład białek, kwasów nukleinowych i wielu innych związków organicznych.
Wodór jest jednym z niezbędnych pierwiastków wchodzących w skład prawidłowego funkjonowania organizmów żywych, czyli jest jednym z biogenów.Jego ilość w organizmie jest niewielka , ale bardzo istotna, gdyż odgrywa ważną rolę na przebieg procesów życiowych. Wodór wraz z innymi pierwiastkami tworzy tłuszcze, cukry i białka, które są podstawowymi budulcami wszystkich organizmów żywych. Jego niedobór może doprowadzić np. do odwodnienia.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Znaczenie prokariotów dla środowiska, człowieka i jego gospodarki.
Bakterie i Sinice zgrupowane są w odrębnym królestwie Prokaryotae, gdyż ich bezjądrowa budowa komórkowa uważana jest za podstawową różnicę dzielącą je od innych żywych organizmów. Komórki bakteryjne są bardzo małe. Objętość jedn...
Znaczenie wody oraz powietrza w życiu człowieka i innych organizmów żywych
WODA
Jest to jeden z dwóch składników niezbędna do życia na Ziemi. Jej symbol chemiczny to H2O (tlenek wodoru). Jest to ciecz bez smaku i zapachu. Temperatura krzepnięcia wynosi 0oC, a wrzenia 100 o
Białka - występowanie, podział, właściwości, znaczenie
Angielska nazwa białek - proteins, pochodzi od greckiego słowa - protos, co oznacza „pierw-szy”. Nazwa trafnie oddaje znaczenie białek, gdyż ze wszystkich związków chemicznych one właśnie zajmują pierwsze miejsce, pod względem różnor...
Znaczenie i życie bakterii
Znaczenie i życie bakterii
Czynniki występowania bakterii i wirusów
- w wodzie- zależy od temperatury zasolenia, zawartości składników odżywczych (tlenu)
- powierzchnia innych organizmów- bakterie chorobotwórcze,
- ...