Opisz jeden posiłek dla ucznia klasy piątej uwzględniając : Produkty i ich składniki pokarmowe oraz zasadę zdrowego odżywiania.

Opisz jeden posiłek dla ucznia klasy piątej uwzględniając : Produkty i ich składniki pokarmowe oraz zasadę zdrowego odżywiania.
Odpowiedź

jajka - białko - funkcja budulcowa chleb - błonnik - funkcja regulacyjna masło- tłuszcze - funkcje regulacyjne sok pomarańczowy - witaminy - funkcja budulcowa xD

Napisałam rozkład na kilka posiłków. ŚNIADANIE : pieczywo pełno zbożowe, wędliny różnego rodzaju, pomidor, masło (mała ilość), herbata. II ŚNIADANIE : (np. w szkole), Kanapka (z ciemnego pieczywa), cienko posmarowane masłem, sałata, pomidor, cieniutki plasterek szynki, ogórek. OBIAD : zupa jarzynowa PODWIECZOREK : owoc (np. mały banan lub jabłko) KOLACJA : .... nie wiem...

Dodaj swoją odpowiedź