Zakąski czyli wyroby garmażeryjne są to potrawy podawane w niewielkiej ilości dla pobudzenia apetytu przed posiłkami głównymi lub do napojów alkoholowych wysokoprocentowych. Przekąski zimne wymagają estetycznego podania, starannego ułożenia i gustownego przybrania na odpowiednich półmiskach, salaterkach czy też talerzach i ewentualnego uzupełnienia, na przykład sosem majonezowym. Na przekąski nadają się przede wszystkim takie wyroby garmażeryjne, jak śledzie z cebulką i olejem, ryby faszerowane i w galarecie, ozór wołowy w maladze, befsztyk tatarski, różne pasztety, rolady i inne mięsa,jaja w zimnych sosach i nadziewane oraz garnirowane , korki , musy , befsztyk tatarski, mięso pieczone i gotowane z zimnymi sosami, półmisek wędlin , galaretki drobiowe, drób w galarecie,ogórki i pomidory nadziewane sałatkami. Sałatki garmażeryjne w różnych odmianach, jarzynowa, śledziowa, mięsna, rybna, po gustownym ich ułożeniu na salaterkach i przybraniu zieleniną i sosem majonezowym stanowią doskonałą zimną przekąskę. Sałatki można również użyć do przygotowania przekąsek kombinowanych, stosując je na przykład jako podkład do jaj z szynką lub do przybrania ryb w galarecie. Wedlug surowca zużytego do produkcji wyróznia się zakąski: z serów jaj mięsa zwierząt rzeźnych warzyw, grzybów, i ziemniaków owoców morza drobiu podrobów ryb Zakąski zimne należy przechowywać do 12goddz. od chwili wyprodukowania w temp. 2-6 stopni C W przekąskach można również wyróżnić półmisek firmowy jest to specjalna forma podawania przekąsek , a w jego skład wchodzą: wędliny mięsa pieczone wędzone ryby pikantne dodatki (np korniszonki, grzybki marynowane itp.) Zakąski z wędlin w których podaje się : szynkę baleron polędwice kielbasy boczek porcja jednego rodzaju waży 50g
POMÓZCIE :) ;)
mam napisać ok 20 zdan coś na temat KUCHNI ZIMNEJ( GARMAŻERYJNEJ)
co tam sie robi itp opisać ją
POMÓZCIE TO NA JUTRO ZADANIE JEST
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź