Zupa marchewkowa : trudność: łatwe czas: 30-60 min SKŁADNIKI: 1/2 kg marchewek . cebula . 4 łyżki masła . 3 ziemniaki . por . 1 l. bulionu . 2 łyżki śmietany . 5 dag wędzonego boczku . sól . pieprz. ..PRZYGOTOWANIE: Marchewki, cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na połowie masła, dodać ziemniaki z marchewką, dusić 10 minut. Wlać bulion i śmietanę. Gotować 20 minut. Por pokroić w krążki. Boczek pokroić w paski. Boczek i por przesmażyć na reszcie masła. Zupę zmiksować, dodać por z boczkiem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
ciasto z marchwi SKŁADNIKI: 4 jaja. 1,5 szklanki cukru. 2 szklanki(ubite) startej na tarce marchwi. 2 szklanki mąki. 3/4 kostki masła lub margaryny. po 2 płaskie łyżeczki sody i proszku do pieczenia. 2 łyżeczki cukru waniliowego. 4 łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jaja ubić z cukrem. Dodać marchew, mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić przestudzić i wlać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 20x30cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 50 minut. Smacznego :) surówka z jablek i marchwi Składniki: 50 dag jabłek sok z cytryny 30 dag marchwi 10 łyżek śmietany 18% sól pieprz cukier Sposób wykonania: Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Marchew obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do jabłek. Następnie do miski dodać śmietanę, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na około 30 minut. Smacznego.