B1 Bierze udział w przemianie tłuszczów. występuje w mięsie, drożdżach, B2 Odgrywa ważną rolę w biochemicznych przemianach w siatkówce oka.znajduje się w drożdżach,mleku B6 Bierze udział w procesach syntez komórkowych układu krwiotwórczego układu nerwowego i skóry.Występuje w mięsie, jarzynach. C Wzmaga odporność organizmu, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu tkanki łącznej, m.in. włosowatych naczyń krwionośnych. Ułatwia wchłanianie żelaza.Najlepszym jej źródłem są surowe owoce, surowe warzywa D Występują w organizmach w postaci tzw. prowitamin, będących pochodnymi cholesterolu znajduje się w mleku, jajach E odgrywa pewną rolę w przenoszeniu elektronów w utlenianiu biologicznym (komórkowym). występuje w warzywach, mleku, mięsie i jajach Informacje: encyklopedia WiEM
Witamina A:jedną z funkcji biochemicznych jest współtworzenie rodopsyny substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka. Występowanie:żołte owoce i warzywa (np.marchew)masło,tran,jajka,sery. Witamina B1-Jest elementem enzymów utleniających węglowodany oraz aminokwasy. Występowanie: wątroba,mięso,drożdże,nieoczyszczone ziarna zbóż. Witamina B2-jest składnikiem enzymów utleniających związki organiczne w komórkach, spełnia rolę podobną do witaminy PP. Występowanie:wątroba,sery,jajka,pełne mleko. Witamina B6-uczestniczy w przemianie białek,wpływa na odporność organizmu występowanie:wątroba,banany,pszenica,fasola,orzechy,soja. Witamina C-bardzo ważna witamina o rozległym działaniu.zwiększa odporność, przyspiesza gojenie się ran, ma właściwości bakteriobójcze, jest niezbędna we wchłanianiu żelaza. Występowanie:owoce cytrusowe,pietruszka,porzeczka,pomidor,aronia,dzika róża, surowe warzywa. Witamina D-wpływa na gospodarkę wapniową(wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach)jest niezbędna do normalnego wzrostu kości. Występowanie:wątroba,pełne mleko,jajka,drożdże,masło,tran. Witamina E-zapewnia prawidłową pracę mięśni,układu nerwowego,zapobiega starzeniu się,łagodzi zmęczenie. Występowanie:mleko,mięso,wątroba,jajka,warzywa liściaste,ryby. Informacje wzięłam z książki "PULS ŻYCIA" gimnazjum kl. 1, biologia zakres podstawowy kl.1 liceum wydaw.Operon.
Witamina B1: -rola w organizmie;przemiany węglowodanów,warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej. -występowanie;drożdże,marchew,pomidory,mleko,jaja,wątroba,otręby ryżowe Witamina B2: -rola;składnik enzymów oddychania,podnosi ogólną odpornośc organizmu -występowanie;drożdże,wątroba,nerki,jaja,jarzyny,ser biały Witamina B6: -rola:bierze udział w procesachkrwiotwórczych -występowanie;kiełki pszenicy,otręby ryzowe,drożdże,mięso,mleko,wątroba Witamina B12: -rola:warunkuje rozwój i dojrzewanie erytrocytów -występowanie;wątroba,mleko Witamina D: -rola:prawidłowy rozwój kości -występowanie:tran rybi,jaja,mleko,nowalijki,tkanki zwierzęce Witamina E: -rola:prawidłowy przebieg procesow rozmnażania,przebieg ciąży -występowanie;olej lniany,sałata,kiełki pszenicy,wołowina,jaja,mleko Witamina C: -rola:wzmaga odpornośc organizmu, -wystepowanie;owoce porzeczki,cytryny,kapusta kiszona,liście pietruszki