Temat: Chemia żywności. Proszę o poważne prace.

Temat: Chemia żywności. Proszę o poważne prace.
Odpowiedź

Odp. "Chemia żywności" to chemia związków występujących w pokarmach spożywanych przez człowieka. Możemy zaliczyć do nich związki organiczne typu: tłuszcze, białka i cukry ale nie możemy zapominać o wodzie, solach mineralnych i witaminach, które należą do związków regulujących. Tłuszcze stanowią energetyczne składniki pożywienia tzn. dostarczają organizmowi energii niezbędnej w procesach przemiany materii. Tłuszcze są to estry wyższych kwasów karboksylowych (kwasów tłuszczowych) np.palmitynowego - C15H31COOH, stearynowego - C17H35COOH, oleinowego - C17H33COOH i gliceryny - C3H5(OH)3. W organizmie zachodzi proces hydrolizy tłuszczów w/g równania reakcji: Tłuszcz +H2O----->kwas tłuszczowy + gliceryna. Kwasy tłuszczowe ulegają procesom spalania w wyniku których powstaje energia potrzebna dla organizmu. Kwas tłuszczowy +O2---->CO2+H2O+energia. Źródłem tłuszczów mogą być: - smalec,łój,tran; - oleje roślinne (rzepakowy,słonecznikowy). Białka stanowią budulcowy materiał żywego organizmu. Powstają w wyniku łączenia się aminokwasów wiązaniami peptydowymi. Organizmy uzupełniają zapasy białek spożywając: - mięso; - przetwory mleczne; - niektóre rośliny. Organizm ludzki (zwierzęcy) przetwarza białka na materiał budulcowy w wyniku procesów związanych z metabolizmem. Białka w postaci prostej (proteiny) lub postaci złożonej (proteidy) wchodzą w skład:krwi,chrząstek,mięśni,włosów,paznokci itp. Ważnym elementem odżywczym są węglowodany (cukry). Spożywamy je w postaci owoców,wyrobów zbożowych,miodu naturalnego,ziemniaków,buraków cukrowych,mleka itp. Cukry w postaci prostej (glukoza,fruktoza) czy też złożonej (sacharoza,laktoza,maltoza,skrobia) są rozkładane przez enzymy w procesie trawienia a następnie spalane w organizmie do CO2,H2O i energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Ogromną rolę w procesach przemiany materii odgrywają substancje regulujące np.woda,sole mineralne,witaminy itp. Woda bezpośrednio uczestniczy w procesie przenoszenia substancji odżywczych do każdej żywej komórki,sole mineralne uczestniczą w procesie przemiany i np.budowania układu kostnego. Witaminy jako związki organiczne występujące w organizmie w niewielkich ilościach regulują sprawność przebiegu metabolizmu.

Dodaj swoją odpowiedź