budowa Białka są to wielocząsteczkowe związki zbudowane z 20-stu różnych aminokwasów, połączonych wiązaniami peptydowymi. właściwości Białka można wykryć pod wpływem stężonego kwasu azotowego(V) - białka żółkną , jest to tzw. reakcja ksantoproteinowa białka ścinają się na dwa sposoby: a) denaturacja - nieodwracalne ścinanie sie białek, nastepuje pod wpływem temperatury, kwasów, zasad, alkocholu, soli metali ciężkich b)koagulacja - odwracalne ścinanie sie białek zachodzi pod wpływem soli metali lekkich niewiem czy to oto ci chodziło pzdr:)
1) Budowa białek. Białka są to wielkocząsteczkowe związki naturalne, zbudowane z różnych aminokwasów połączonych ze sobą tzw. wiązaniami peptydowymi. Budowa cząsteczek białek jest bardzo skomplikowana i różnorodna, w zależności od rodzaju aminokwasów wchodzących w skład cząsteczki. Budową cząsteczek białek zajmował się Linus Carl Pauling. Białka dzieli się na proste i złożone. Białka proste- zbudowane są tylko z fragmentów aminokwasów. Białka złożone- oprócz części pochodzących od aminokwasów zawierają pierwiastki lub przyłączone cząsteczki innych związków chemicznych. 2) Właściwości białek. Białko ścina się i żółknie pod wpływem stężonego HNO3- kwasu azotowego(V). Jest to reakcja ksantoproteinowa. Po wpływem Cu(OH)2 -wodorotlenku miedzi(II) białko ścięło się i zmieniło zabarwienie na ciemnofioletowe. Jest to reakcja biuretowa. Reakcje: ksantoproteinowa i biuretowa są to reakcje charakterystyczne białek. Oprócz tego białko ścina się pod wpływem temperatury, kwasów, zasad, alkoholu, soli metali lekkich i ciężkich oraz roztworu cukru. Jeśli proces ścinania się białek jest nieodwracalny, wówczas nosi nazwę denaturacji. Zachodzi on pod wpływem temperatury, roztworów kwasów, zasad i soli metali ciężkich oraz alkoholu. Gdy jest on odwracalny, wówczas nosi nazwę koagulacji. Proces koagulacji białka zachodzi pod wpływem soli metali lekkich. Poza tym wełna reaguje ze stężonym roztworem HNO3. Powstaje żółte zabarwienie. Zachodzi reakcja ksantoproteinowa. Wełnę otrzymuje się głównie z sierści owiec i wielbłądów, zatem jest podstawowym składnikiem są białka. ******************** Mam nadzieję, że tyle wystarczy. Pozdrawiam.