w załączniku: 1.b 2.Składniki odżywcze: - budulcowe (białka, cholesterol ) - energetyczne (węglowodany, tłuszcze) - regulujące (witaminy, mikro- i makroskładniki ) 3.c 4.a 5. witaminy 6.Rola w organizmie wit. A: poprawia stan skóry i nabłonków, zwiększa odporność organizmu na zakażenia i choroby, poprawia widzenie Skutki niedoboru wit. C: Szkorbut, , uszkodzenia naczyń krwionośnych, złe gojenie się ran, bóle stawów i mięśni, osłabienie, utrata apetytu, schorzenia żołądka, Funkcje witamin K w organizmie: poprawiają krzepliwość krwi, hamują rozwój raka piersi, jajnika, żołądka, nerek, wątroby 7.Sole wapnia i magnezu: Warzywa strączkowe,, otręby, tłuszcze: olej słonecznikowy, masło witamina D: wątroba ryb, żółtka jaj witamina B1: mleko, ser biały 8. 75-100g białka (liczysz tak: 1,5*50kg=75g 2*50kg=100g bo w tabeli masz na 1 kg, a chłopak waży 50, czyli mnożysz razy 50) 9. d 10.B, f, d, e, c, a 11. 11. A 4 b 3 c 2 d 1 18.Maria- otyłość Jacek- prawidłowa masa ciała Tu mogłam się trochę pomylić (np. co do Marii) bo nie widać zbyt wyraźnie 19.2700----100 % 1000---- x x=(1000* 100%):2700= 37% 20.tłuszczu jest 36g:2= 18g Wartość energetyczna to: 276 kcal 21. 1f 2 p 3 p 4 f 5 chyba fałsz 6 p 22,A ślinianki II 1 B żołądek I 4 C wątroba: IV 2 D trzustka III 3
ZAŁĄCZNIK!!!
DAM NAJJ NA 100%
OBIECUJE
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź