Grzyby jadalne są ta grzyby które człowiek może zjeść bez żadnych przeciwskazań. Są one źródłem różnego rodzaju witamin i składników odżywczych. Wzbogacają naszą dietę ponieważ są niskokaloryczne. Grzyby trujące czyli niejadalne są to grzyby którymi odżywiają sie zwierzęta. Człowiek niepowinien ich jeść ponieważ powodują zatrucie pokarmowe.
Grzyb jadalny, maślak pstry: Kapelusz o średnicy 5–14 cm, początkowo półkolisty z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty. Powierzchnia zamszowata, pokryta oliwkowym filcem.Skórka za młodu szarożółta, później brązowo-czerwonawa, trochę oślizgła. Pory najpierw drobne, później większe, oliwkowo-piaskowe. Trzon jest najpierw baryłkowaty, później cylindryczny lub maczugowaty, pełny, gładki, cytrynowożółty. Grzyb trujący, gąska tygrysowata: Kapelusz o Średnicy 4-10 cm, szarobrązowy lub czarnoszary, pokryty delikatnymi włóknistymi strzępkami, na szczycie dość mięsisty, w młodym owocniku dzwonkowato wypukły, później rozpłaszczony. Skórka sucha, z regularnie, koncentrycznie rozmieszczonymi łuskami, drobnymi do dużych. Blaszki są początkowo białe, często z zielonkawym odcieniem, potem bladożółtawe, nigdy szare, średnio gęste, wycięte z ząbkiem. Za młodu wydzielające na ostrzu przejrzyste jak woda krople. Trzon jest cylindryczny, biały, tylko w dolnej połowie ochrowy, u szczytu wydzielający przejrzyste krople cieczy (płaczący).
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Grzyby niejadalne - grzyby, których owocniki nie nadają się do spożycia ze względu na nieprzyjemny smak, zapach, twardy miąższ, wielkość owocnika, ciężkostrawność lub inne czynniki powodujące nieprzydatność spożywczą danego gatunku grzyba.