Azotan (V) Sodu - NaNO₃ - Substancja stałą, bezbarwna, krystaliczna, higroskopijna, znana jako saltera chilijska. Zastosowanie: Nawóz sztuczny, środek utleniający, w pirotechnice, do wyrobu farb, emalii i leków. Chlorek Sodu - NaCl - potocznie zwana solą kuchenna, jest to substancja stała, krystaliczna, bezbarwna, o słonym smaku, rozpuszczalana. Zastosowanie: Doprawianie potraw, konserwacja produktów żywnościowych, usuwanie oblodzeń, w lecznictwie (kapiele solankowe), w przemysle garbarskim i szklarskim. Chlorek Srebra (I) - AgCl - Białe ciało stałe, nierozpuszczalne w wodzie, ciemnieje pod wpływem światła. Jest substancją światłoczułą. Wykorystuje się ją w procesach fotograficznych. Węglan sodu - Na₂Co₃ - nazwyany potocznie sodą. Sub. biała, higroskopijna, dobrze rozpuszczalna. Używ asie go do produkcji mydeł, środków piorących, do zmiękczania wody. Manganian (Vii) potasu - KMnO₄ - tworzy fioletowe kryształy dobrze rozpuszczalne w wodzie. zastosowanie: środek odkażający, służy do otrzymywania tlenu w labolatoriach Azotan (V) Potasu- KNO₃ - Bezbarwna, krystaliczna, dobrze rozpuszczalna. W przyrodzie występuje jako minerał Saletra Indyjska. Używany do produkcji prochu, , szkłą nawoaów sztycznych oraz do konserwowania żywności Wodorowęglan Sodu - NaHCO₃ - Soda oczyszczona - jest białą substancją rkystaliczną , dobrze rozpuszczalną. Składnik proszku do pieczenia, napojów gazowancyh i leków na nadkwasotę.
Wypisz 7 soli potrzebuje właściwości i zastosowanie!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź