napiszcie mi refarat na temat kuchni śródziemnomorskiej ma w ni sie znajdowac dadatki ciekawostki przyprawy historja kuchni potrawy

napiszcie mi refarat na temat kuchni śródziemnomorskiej ma w ni sie znajdowac dadatki ciekawostki przyprawy historja kuchni potrawy
Odpowiedź

Kuchnia śródziemnomorska znana jest na całym świecie i ceniona za wspaniałe rozkosze dla podniebienia, a także za dobry wpływ na nasz organizm. Co charakteryzuje tę kuchnię? Przede wszystkim połączenie prostoty z wyrafinowaniem, a jest to wręcz raj dla podniebienia! Kuchnia ta narodziła się w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie panuje wspaniały klimat, który sprzyja rolnictwu i połowie ryb oraz owoców morza. Oczywiście w wielu krajach tego regionu świata znajdziemy podobne potrawy, lecz różniącą się one tylko nazwą i dodatkiem lokalnych składników. Kuchnia śródziemnomorska to wspaniałe połączenie pysznych potraw ze zdrowym odżywaniem się. Naturalnie podstawą śródziemnomorskiego menu są świeże owoce i warzywa, zioła, ryby i owoce morza, zboża, oliwa i wino. Jak widać to zdrowa i przepyszna kuchnia, której jak ktoś spróbuje od razu ją pokocha! Do typowych ziół używanych do przygotowania potraw kuchni śródziemnomorskiej są oregano, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, rozmaryn i wiele innych. Jak powstała ta kuchnia? Wywodzi się ona z prostej wiejskiej kuchni, mimo iż jest prosta to jednocześnie wyrafinowana! Poza tym od wielu wieków wierna lokalnym obyczajom i tradycjom, dzięki temu jest niezmiennie pyszna. Kuchnia śródziemnomorska "wypromowała" wiele potraw, które obecnie goszczą na stołach całego świata, np. pizza, ślimaki, spaghetti, sałatka grecka i wiele innych. Poza tym wina, które zostały tam stworzone kocha cały świat i nikt nie wyobraża sobie tej kuchni bez lampki tego wspaniałego trunku. Syrię, Bałkany, Turcję, Grecję, Hiszpanię, Włochy, Izrael, Libię, Tunezję, Algierię, Francję, Maltę, Cypr, Maroko i Egipt mimo wielu różnić kulturowych łączy jedno: zamiłowanie do kuchni. Oregano, bazylia, oliwki, tymianek, pomidory i papryka spoiły te państwa, a potrawom nadały niepowtarzalny smak. Państwa Morza Śródziemnego pachną mnogością ziół i warzyw. Można tam fotografować piękne zabytki, zwiedzać miasta i kupować bilety do muzeów, ale ten kto nie spróbuje regionalnych smakołyków, traci jeden z najważniejszych aspektów wycieczki - smak.

Dodaj swoją odpowiedź