1. Porównaj mięsień policzkowy i żołądka. 2. Dokonaj podziału stawów i podaj po 2 przykłady. 3. Zaproponuj doświadczenie na zbadanie składu chemicznego kości. PROSZE TO ROZWIĄZAĆ!!! DAJE NAJJJ!!!

1. Porównaj mięsień policzkowy i żołądka. 2. Dokonaj podziału stawów i podaj po 2 przykłady. 3. Zaproponuj doświadczenie na zbadanie składu chemicznego kości. PROSZE TO ROZWIĄZAĆ!!! DAJE NAJJJ!!!
Odpowiedź

1. Miesień policzowy jest zbudowany z tkanki mięśniowej poprzecznie prążkowanej szkieletowej a żołądek z tkanki mięśniowej gładkiej. Podstawowa rożnica to sopsób działania. Mięśnie policzka są zależne od naszej woli, a żołądka nie. Np. nie możesz wstrzymać trawienia czy coś. Za to policzkiem możesz ruszać do woli. Druga różnica - budwa. Tkanka gładka moją kształt wrzeciona, mają jedno jądro w komórce położone w centrum komórki, nie jest prążkowana, kurczy się powoli, ale jest dzięki temu też nie męczy sie szybko. Tkanka poprzecznie prążkowana są cylindryczne, mają wiele jąder ułozonych przy błonie komorkowej, występuje prążkowanie, kurczy sie szybko i przez to szybko sie męczy. To chyba tyle. 2. Stawy dzielimy na stawy zawiasowe (staw łokciowy i kolanowy), stawy kuliste (biodrowy, ramienny) i stway obrotowe (stawy łączący dwa pierwsze kręgi kręgosłupa, staw promieniowo łokciowy) Podziałzależy od ruchu jaki te stawy umożliwiaja. 3. Może podziel to na dwa dośwaidczenia. Jedno będzie pokazywać, że w skład kości wchodzą sole mineralne, a drugie, że białka, W sumie wystarczyłoby jedno, ale chyba warto przedstawić oba? ;) Najpierw sole mineralne. Potrzebne będą - koćś kurczaka, ocet i jakieś naczynie. -wlej ocet do nacynia -zanurz w nim kość -odczekaj kilka dni, a następnie wyjmij kość z octu i opłucz ją w wodzie. -KOŚĆ ZROBI SIĘ MIĘKKA I BĘDZIE "GUMIASTA" Dlaczego? Proste. Ocet to inaczej kwas octowy, a wielmy, że ten kwasy wypłukoują sole mineralne. Gdy kość zostanie już pozbawiona soli zacznie sie "gibać" co oznacza,że zawiera białko, które tą elastycznośc jej daje. Na potwierdzenie drugie dośwaidczenie: Potrzebne-kośc z kurczaka -palnik -szczypce. - Chwyć kość z kurczaka szczypcami -Trzymaj nad palnikiem tak, aby zaczęła sie palić. Po chwili odłóż ją. KOŚC BĘDZIE KRUCHA JAK KREDA. - oznacza do, że wypaliliśmy z niej białko izostaył sole mineralne, kóre dają jej tę właściwość. Mam nadzieję, że pomogła. ;-)

Dodaj swoją odpowiedź