1.Omówić charakterystyczne cechy budowy oraz funkcje tkanek mięśniowych 2.Dobrać rodzaj tkanki mięśniowej do narządu,w którym występuje 3.Określić kierunek przepływu impulsów nerwowych 4.Wyliczyć główne składniki pokarmowe,występowanie i budowę

1.Omówić charakterystyczne cechy budowy oraz funkcje tkanek mięśniowych 2.Dobrać rodzaj tkanki mięśniowej do narządu,w którym występuje 3.Określić kierunek przepływu impulsów nerwowych 4.Wyliczyć główne składniki pokarmowe,występowanie i budowę
Odpowiedź

Zadanie 1 - brzusiec - utworzony z mięśniowych włókien kurczliwych, jeżeli dwa brzuśce sa przyczepione do jednego ścięgna mówimy, że mięsień posiada dwie głowy (np. dwugłowy ramienia). - ścięgno - utworzone ze zbitej, nie kurczliwej tkanki łącznej o niskiej elastyczności. Zadanie 2 - Tkanka mięśniowa gładka, np. w kosmku jelita, tworzy ściany macicy - Tkanka mięśniowa poprzecznie prążkowana, np. mięśnie języka - Tkanka mięśniowa poprzecznie prążkowana serca, np. występuję w sercu Zadanie 3 Przepływ impulsu nerwowego zachodzi w obu kierunkach od miejsca zadziałania bodźca. Zadanie 4 Składniki pokarmowe dzielimy na: - składniki budulcowe - białka oraz niektóre sole mineralne są wykorzystywane do budowy nowych komórek i tkanek oraz odbudowy zużytych. - składniki energetyczne - składniki, których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych i utrzymania stałej temperatury ciała. Zaliczamy do nich głównie: węglowodany (cukrowce) i tłuszcze. - składniki regulujące - do składniów pokarmowych regulujących procesy życiowe w organizmie zaliczamy witaminy oraz niektóre składniki mineralne. W załączniku przesyłam fragment tkanki mięśniowej. Mam nadzieję, że pomogłam.

Dodaj swoją odpowiedź