Zadanie 1 - brzusiec - utworzony z mięśniowych włókien kurczliwych, jeżeli dwa brzuśce sa przyczepione do jednego ścięgna mówimy, że mięsień posiada dwie głowy (np. dwugłowy ramienia). - ścięgno - utworzone ze zbitej, nie kurczliwej tkanki łącznej o niskiej elastyczności. Zadanie 2 - Tkanka mięśniowa gładka, np. w kosmku jelita, tworzy ściany macicy - Tkanka mięśniowa poprzecznie prążkowana, np. mięśnie języka - Tkanka mięśniowa poprzecznie prążkowana serca, np. występuję w sercu Zadanie 3 Przepływ impulsu nerwowego zachodzi w obu kierunkach od miejsca zadziałania bodźca. Zadanie 4 Składniki pokarmowe dzielimy na: - składniki budulcowe - białka oraz niektóre sole mineralne są wykorzystywane do budowy nowych komórek i tkanek oraz odbudowy zużytych. - składniki energetyczne - składniki, których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych i utrzymania stałej temperatury ciała. Zaliczamy do nich głównie: węglowodany (cukrowce) i tłuszcze. - składniki regulujące - do składniów pokarmowych regulujących procesy życiowe w organizmie zaliczamy witaminy oraz niektóre składniki mineralne. W załączniku przesyłam fragment tkanki mięśniowej. Mam nadzieję, że pomogłam.
1.Omówić charakterystyczne cechy budowy oraz funkcje tkanek mięśniowych
2.Dobrać rodzaj tkanki mięśniowej do narządu,w którym występuje
3.Określić kierunek przepływu impulsów nerwowych
4.Wyliczyć główne składniki pokarmowe,występowanie i budowę
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź