1. Na proces krystalizacji przede wszystkim ma wpływ temperatura. Jeżeli obniżymy temperaturę roztworu nasyconego jakiejś substancji,wówczas roztwór staje się przesycony (rozpuszczalność na ogół maleje z obniżeniem temperatury) i wydzielają się z niego kryształy substancji rozpuszczonej. 2. Stężeniem procentowym roztworu nazywamy taką liczbę gramów substancji, która jest zawarta w 100 g roztworu. Cp =(ms *100%)/mr gdzie: Cp - stężenie procentowe, ms - masa substancji, mr - masa roztworu. Masa roztworu równa jest sumie masy rozpuszczonej i masy wody (roz- - puszczalnika); mr = ms + mr 3. Cząsteczka soli składa się z atomów metalu i reszty kwasowej. Sole to związki chemiczne zbudowane z kationu metalu (lub kationu amonu, który ma wzór NH4(+)) i anionu reszty kwasowej. Nazwa soli składa się z dwóch członów: nazwy reszty kwasowej i nazwy metalu. Anion soli kwasu tlenowego ma końcówkę - an, a anion soli kwasu beztlenowego ma końcowkę - ek, np.: MgSO4 - siarczan(VI) magnezu KCl - chlorek potasu. 4. Reakcja zobojętniania to reakcja między zasadą i kwasem. Przykłady reakcji: NaOH + HCl -------> NaCl + H2O zasada sodowa i kwas solny dają: chlorek sodu i wodę H2SO4 + 2 KOH -------> K2SO4 + 2 H2O kwas siarkowy(VI) i zasad potasowa dają: siarczan(VI)potasu i wodę Reakcja zobojętniania polega na łączeniu się jonów wodorowych z jonami wodorotlenkowymi na niezdysocjonowane cząsteczki wody: H+ + OH- --------> H2O
-określ wpływ temperatury na proces krystalizacij, definicja i wzór stężenia procentowego? -z jakich atomów składaja sie cząsteczki soli? -substraty i produkty reakcij zobojętnienia otrzymywania soli metodą zobojętnienia?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź