scharakteryzuj trzy gatunki grzybow tylko troszeczke dluzsze muchomor sromotnikowy ,czubajka kania,muchomor zielony.     plissssss.....tylko takie na 5 zdan o jednym

scharakteryzuj trzy gatunki grzybow tylko troszeczke dluzsze muchomor sromotnikowy ,czubajka kania,muchomor zielony.     plissssss.....tylko takie na 5 zdan o jednym
Odpowiedź

Muchomor Sromotnikowy - KAPELUSZ średnica 6-12 cm dzwonkowaty do płaskiego białozielonkawy, oliwkowozielonkawy, szarozielony, brunatnozielony, na brzegu zwykle jaśniejszy, czasem żółtawy najczęściej całkowicie pozbawiony łatek lub pokryty nielicznymi, słabo przylegającymi, białymi łatkami powierzchnia sucha, gładka, nieco błyszcząca, z delikatnie zaznaczającym się rysunkiem promienisto przebiegających włókienek brzeg nie prążkowany BLASZKI szerokości 8-12 mm białe, u starych okazów z lekkim odcieniem żółtawozielonkawym gęste przy trzonie wolne przy brzegu kapelusza zaokrąglone TRZON wysokość 8-15 cm, grubość 1-2,5 cm trzon białawy z odcieniem żółtawozielonkawym czasem z zygzakowatym wzorkiem na powierzchni u młodych okazów mięsisty, później gąbczasty, wreszcie pustawy w środku pierścień duży, wyraźny, gładki lub słabo prążkowany bulwiasto zgrubiała nasada trzonu otoczona jest dobrze rozwiniętą, wysoką, odstającą, czasem porozrywaną pochwą MIĄŻSZ biały, niezmienny, tuż pod skórką lekko żółtobrunatny kruchy smak łagodny zapach słodkawy, mdły (czasem nieco amoniakalny), może przypominać sztuczny miód lub surowe ziemniaki ZARODNIKI 8-11 µm, prawie kuliste lub szerokoelipsoidalne, gładkie, bezbarwne wysyp biały WYSTĘPOWANIE od lipca do października najczęściej w lasach liściastych, także w mieszanych, rzadziej iglastych tworzy mikoryzę z dębami, bukami, brzozami, sosnami pojedynczo lub w małych grupkach w całej Polsce, ale nie wszędzie pospolity   Czubajka Kania - Kapelusz W kształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały.BlaszkiBlaszki gęste, białe o szerokości 1-1,8 cm, nie dochodzące do trzonu.TrzonO długości 20-40 cm, wysmukły, u dołu bulwiasty, u młodych okazów brązowy, u starszych popękany, pierścień ruchomy, biały. Na trzonie występują ciemniejsze poprzeczne prążki. Początkowo jest pełny i gąbczasty, na starszych owocnikach pusty w środku. Miąższ Biały, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Smak łagodny, przyjemny. Wydziela delikatny zapach.Wysyp zarodnikówBiały. Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o rozmiarach 15-20 x 10-15 μm.BiotopWystępuje pospolicie na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w okresie od lipca do października. Kapelusz zielonawy w różnych odcieniach, jaśniejszy lub ciemniejszy, żółtawozielony, oliwkowozielonkawy, oliwkowobrązowy, silnie blednący i płowiejący z wiekiem, charakterystyczne są promieniście wrośnięte w skórkę kapelusza ciemniejsze włókienka, brzeg jaśniejszy; u formy albinotycznej muchomor zielonawy odmiana biała (Amanita phalloides var. alba) kapelusz jest biały; średnicy (50)60 - 120(150) mm, początkowo półkulisty, potem wypukły do rozpostartego; powierzchnia kapelusza bez resztek osłony lub pojedyncze, białe, luźno przylegające duże łatki; powierzchnia gładka, w czasie wilgotnej pogody lepkawa, sucha błyszcząca; brzeg kapelusza nie prążkowany lub nieznacznie u starych egzemplarzy. Blaszki białe, z wiekiem kremowe, kremowozielonkawe; gęste; średnio szerokie; wolne. Trzon białawy z żółtawym lub zielonkawy odcieniem i zygzakowatymi wzorkami, powierzchnia w górnej części naga, ku podstawie nieco omszona, czasem z przylegającymi łuseczkami; 80-150(210) x 8-15(25) mm, nieco zwężający się ku górze; pełny, z wiekiem watowaty; podstawa, trzonu, zagłębiona w ziemi, bulwiasto zgrubiała i otoczona wyraźną, dobrze rozwiniętą, wysoką, odstającą, białą pochwą, podczas wyciągania z podłoża i u starych owocników pochwa może być uszkodzona i niewyraźna. Pierścień wyraźny, zwieszony; biały; gładki lub słabo bruzdowany, zwłaszcza u starszych owocników może nie być widoczny. Miąższ biały, pod skórką kapelusza słabo żółtozielony; niezmienny; w kapeluszu miękki, w trzonie twardy; zapach intensywny, zwłaszcza u dojrzałych osobników; słodkawy (podobny do zapachu sztucznego miodu); smak łagodny i słodkawy (lekko orzechowy) - nie przeprowadzać próby smakowej - ktoś już to zrobił za ciebie!

Dodaj swoją odpowiedź